Das Schöne passiert
Wenn Man Grenzen passiert
SA 29.09.18 - SO 07.10.18

Tentoonstelling Jelkmann “Partners”

Tekeningen van Hubertus Jelkmann

Met een andere visie kijken op de partnersteden Emsdetten in Duitsland en Hengelo in Twente.

Van 28 september tot 6 oktober worden de tekeningen geëxposeerd in de bibliotheek Hengelo, Beursstraat 34.

De beeld „partners“ symboliseert de nauwe verbinding van de beide partnersteden Hengelo en Emsdetten.
De bijna 30 tekeningen van de kunstenaar Hubertus Jelkmann geven de samenhang weer tussen de partnersteden Hengelo en Emsdetten in Duitsland en de stad Chojnice in Polen, op zijn beurt partnerstad van Emsdetten.

De tekeningen zijn eigendom van de Städtepartnerschaftsverein Emsdetten en deze stelt zij ter beschikking van de gemeente Hengelo zodat iedereen die interesse heeft de werken kan komen bekijken. Na de tentoonstelling gaan de tekeningen terug naar Emsdetten en worden ze eigendom van de stad.

Hubertus Jelkmann is geboren in 1964 in Weert (Nederland), studeerde grafisch ontwerp aan de hogeschool voor design in Münster bij de professoren Marjan Vojska en Rolf Escher, met als specialisaties grafische drukkunst, vrije grafiek, illustratie en boekontwerp.
Na zijn studie was hij docent en wetenschappelijk medewerker aan de hogeschool van Münster.
Beurzen van het Edvard Munch Atelier in Oslo, Noorwegen ﴾Aldegrever Gesellschaft en het Noorse Ministerie van Buitenlandse Zaken﴿ Kunstenaarsdorp Seguret in de Provence, Frankrijk ﴾Aldegrever Gesellschaft﴿
Grafische werkplaats Kätelhön in Wamel ﴾Aldegrever Gesellschaft﴿ werkplaats voor grafische drukkunst ﴾Lithografie﴿ Kätelhön in Wamel ﴾Westdeutsche Hypotheken‐ und Wechselbank﴿.

Sinds 2007 woont Hubertus Jelkmann in Emsdetten; vanaf 2012 is hij als leraar kunst werkzaam aan de plaatselijke Geschwister‐Scholl‐Realschule. Hubertus Jelkmann woont nu al meer dan 10 jaar in Emsdetten. Daarbij heeft hij veel moeite gedaan om er zijn plaatsje te vinden. De nieuwe stad moest niet alleen een woonplaats zijn, maar moest liefst ook een nieuw thuis worden. Hij slenterde dus niet zo maar door de straten, maar wilde de stad ook ervaren, voelen en meebeleven, natuurlijk via zijn medium, het tekenpotlood. Zijn waarnemingen zijn zeer nauwkeurig. Niet alles bevalt hem, maar door het te tekenen wil hij ook iets wat hij niet mooi vindt leren accepteren of begrijpen. Zo is er in de periode van 2008 tot 2012 een serie tekeningen ontstaan. In deze werken zijn stadswijken als het ware opnieuw samengesteld en kunnen zo opnieuw worden ontdekt. Als overtuigd Europeaan vond hij het vanzelfsprekend om de partnersteden een plaats te geven in zijn werk. De toenmalige conservatrice van de Galerie Münsterland in Emsdetten, Dr. Andrea Brockmann, schreef: ”Hubertus Jelkmann heeft een zeer persoonlijk soort stedelijk panorama ontwikkeld, niet puur illustratief of beschrijvend als een documentaire, maar verhalend en uitdagend, ironisch, met allerlei toespelingen op de eigenaardigheden van een stad.“

Tentoonstellingen die verband houden met Emsdetten en/of de partnersteden 2014: de tentoonstelling ‘Neue Heimat und andere Ansichten’ in de partnerstad Chojnice. Na Emsdetten en Hengelo exposeerde Jelkmann zijn werken nu voor het eerst ook in Chojnice.

2013: Naar aanleiding van het 75-jarig stadsjubileum van Emsdetten heeft Hubertus Jelkmann samen met vele andere kunstenaars in februari 2013 een tentoonstelling gehouden in de Galerie Münsterland onder de titel ‘Retrospektiv – 75 Jahre Kunst in Emsdetten’. De stadsgezichten van Hubertus Jelkmann mochten hier natuurlijk niet ontbreken. 2011: Naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van de stedenband tussen Emsdetten en Hengelo was er een tentoonstelling te zien in de Creatieve Fabriek Hengelo en de Galerie Münsterland. Speciaal voor deze tentoonstelling is Jelkmann op een Euregionale speurtocht gegaan en heeft het thema stedenband in tekeningen uitgewerkt. Het gemeentebestuur van Hengelo heeft de tekening van hun stad spontaan gekocht.

Op vrijdagmiddag om 15.30uur wordt de Tentoonstelling officieel geopend door burgemeester van Hengelo Sander Schelberg. U bent hierbij van harte welkom.

Event Hours(1)

  • 28.09 – 6.10.2018

    09.00 – 17.00

    Bibliotheek Hengelo, Beursstraat 34.
    Toegang: vrij